Hvad skal du være opmærksom på, når du arrangerer en midlertidig overnatning?
Planlægger du en overnatning i lokaler der ikke almindeligvis bruges til dette, skal kommunen orienteres på forhånd.
Midlertidig overnatning skal ikke godkendes, men du skal meddele kommune at overnatningen finder sted, og du skal sikre at de lovbestemte sikkerhedskrav til overnatningen overholdes. Meddelelsen om midlertidig overnatning sendes til kommunen via skemaet som du finder link til nederst på denne side.
Overnatninger skal meddeles kommunen senest 2 uger før første overnatningsdøgn. Omfatter overnatningen flere end 150 personer, skal kommunen have information herom senest 4 uger før.
Kravene til midlertidig overnatning er beskrevet i bygningsreglementet BR18 § 6g samt bygningsreglementets vejledning til brand – kapitel 7.3.11.
Midlertidige overnatninger kan afholdes når følgende overholdes:
- Overnatning er korterevarende – op til maksimalt 7 døgn
- Der er tilstrækkelige alarmerings-, evakuerings- og redningsmuligheder
- Der er mindst 1 fast vågen nattevagt ved overnatning med mere end 150 personer i samme bygning
- Der er indsendt en driftsjournal inkl. ordensregler for forebyggelse af brand til kommunen. Er der ikke udarbejdet en specifik driftsjournal for overnatningsstedet, kan eksemplet her benyttes eksempel driftsjournal (download filen og vedhæft meddelelsen). Driftsjournalen skal ikke være udfyldt ved meddelelse til kommunen, men udfyldes ved gennemgang af lokaler forud for overnatningen. Ved overnatning over flere dage skal den udfyldes een gang dagligt.
- Der er indsendt en belægningsplan ved overnatninger med mere end 50 overnattende i samme lokale
- Der er udarbejdet en brand- og evakueringsinstruks (findes almindeligvis allerede på institutioner, skoler m.m. Kontakt overnatningsstedet for nærmere info
Nedenfor finder du en uddybning af krav til midlertidig overnatning
Her kan du planlægge midlertidig overnatning
Klik for info
I udgangspunktet skal bygninger som bruges til overnatning være opført og godkendt til formålet. Visse lokationer (BR18 §152) som ikke er indrettet til formålet, kan dog anvendes til midlertidig overnatning i op til 7 døgn ad gangen, forudsat at kommunen får en meddelelse herom, samt at bygningsreglementets krav til midlertidig overnatning overholdes (BR18 §6g).
Der kan og skal meddeles om midlertidig overnatning på følgende type af lokationer:
- Skoler med bygningsafsnit* godkendt til mere end 150 personer
- Forsamlingslokaler, idrætshaller mv med bygningsafsnit* godkendt til mere end 150 personer
- Bygningsafsnit til plejekrævende borgere (typisk daginstitutioner) godkendt til mere end 50 personer eller med mere end 10 sovende.
*Flere bygningsafsnit i samme anvendelseskategori med fælles flugtveje anses som ét bygningsafsnit.
Midlertidig overnatning – op til max. 7 døgn
Klik for info
Der kan højst meddeles midlertidig overnatning i 7 døgn. Ved overnatning udover 7 døgn kan den kommunale bygningsmyndighed ansøges om byggetilladelse. Der søges om byggetilladelse via www.bygogmiljoe.dk.
Midlertidig overnatning skal meddeles senest 14 dage før overnatningens start
Klik for info
For at du kan foretage midlertidig overnatning, skal du meddele dette til kommunen senest 2 uger før første overnatningsdøgn. Omfatter overnatningen flere end 150 personer, skal du sende en meddelse om overnatning senest 4 uger før.
Du sender din meddelelse til kommunen via Nordvestjyllands Brandvæsen, ved at udfylde skemaet på denne side. Din meddelelse skal ikke godkendes, men er vigtig af hensyn til myndighedernes planlægning. Når du i skemaet meddeler midlertidig overnatning bekræfter du, at arrangementet lever op til de gældende sikkerhedskrav.
Driftsjournal og belægningsplaner – Bilag til meddelse om midlertidig overnatning
Klik for info
Driftsjournal – altid et krav
Der skal ved meddelelse om midlertidig overnatning altid medsendes en driftsjournal inkl. ordensregler for forebyggelse af brand.
Se et eksempel på en driftsjournal inkl. ordensregler til brug ved midlertidig overnatning her. Hvis lokation for overnatningen ikke i forvejen har en driftsjournal, kan eksemplet her downloades og benyttes.
Driftsjournalen benyttes som tjekliste og dokumentation af at der er fuldført kontrol af de enkelte lokaler/flugtveje.
Før benyttelsen, samt hver dag ved overnatninger over flere dage, skal lokalerne kontrolleres og driftsjournalen udfyldes.
Belægningsplan – kun krav ved mere end 50 overnattende i samme lokale
Hvis der overnatter mere end 50 personer i samme lokale, skal der indsendes en belægningsplan. En belægningsplan er en oversigtstegning over lokalet med angivelse af følgende:
- Hovedmål for lokalet
- Angivelse af ca. målestoksforhold i tegningen
- Det totale antal sovepladser
- Frie flugtvejspassager (disse skal være minimum 1,3 meter)
- Bredden på udgangsdørene
- Arealkravet pr. overnattende er 2,5 meter x 0,75 meter, hvor der er taget højde for bagage
- Hvis lokalet ikke har ABA-anlæg (automatisk brandalarmeringsanlæg), skal placering af røgalarmen fremgå af belægningsplanen. Hvis lokalet har ABA-anlæg, skal placeringen af alarmtryk/varslingstryk markeres på belægningsplanen
- Placering af evt. vågen nattevagt, hvis der er mere end 150 overnattende. Det anbefales, at nattevagten er over 18 år og medbringer mobiltelefon samt går en runde hver halve time.
- Ophængningssted for belægningsplanen. Se eksempel på belægningsplan her.
Driftsjournal og evt. belægningsplan udloades i pdf format i forbindelse med udfyldning af skema til meddelelse om midlertidig overnatning.
Krav der altid er gældende i forbindelse med midlertidig overnatning
Klik for info
Ved midlertidig overnatning er reglerne beskrevet i kapitel 7 i vejledningen til bygningsreglementets kapitel 5 altid gældende. Herunder fremhæves udvalgte punkter:
-
Røgalarmer
Alle soverum skal være udstyret med røgalarm(er). Enten som et automatisk varslingsanlæg, sammenkoblet med et automatisk brandalarmeringsanlæg eller som opsatte røgalarmer. Fra lokaler uden direkte adgang til det fri skal der også opsættes røgalarmer i tilhørende flugtveje. I store lokaler: højst 10 meter mellem hver røgalarm, og højst i 11 meters højde. Ved opsætning af flere røgalarmer, skal disse være sammenkoblede. Alternativ til brug af røgalarm kan være en fast vågen vagt i selve overnatningslokalet. Dette kunne eks. være i en idrætshal. Vagten skal kunne varsle alle i hele lokalet, f.eks. med en megafon.
-
Brandslukningsudstyr
En sikker overnatning kræver at der er brandslukningsudstyr til rådighed. For bygninger uden slangevinde må der højst være 30 meter fra et vilkårligt punkt i overnatningslokalet til håndildslukker. Brandslukningsudstyr opstilles fortrinsvist ved døre og udgange. Brandslukningsudstyr opstilles altid synligt og lettilgængeligt.
-
Brand- og evakueringsinstruks
I sovelokalet eller i flugtvejene skal der ophænges en brand- og evakueringsinstruks.
-
Overnatning i stueetagen
Overnatning kan almindeligvis kun ske i lokaler i stueplan, da overnatning på øvrige etager kræver, at der er fra overnatningslokalet findes to af hinanden uafhængige flugtveje. Det betyder, at der fra lokalet skal være to fuldstændig separate flugtvejssystemer (NB: Det er ikke tilstrækkelig med to døre ud i samme flugtvej). Derudover må der ved overnatning på overliggende etager maksimalt sove 50 personer per brandsektion.
-
Flugtveje – lokaler under 150 kvm
Hvis der ikke overnattes i lokaler med direkte adgang til det fri, gælder følgende:
- Fra adgangsdøren og væk fra lokalet skal der være flugtveje i minimum 2 retninger
- Minimum én redningsåbning pr. 10 sovepladser. Det betyder, at 11 personer kræver to redningsåbninger foruden udgangsdøren.
- En redningsåbning er et vindue eller lignende med frihøjde på mindst 0,6 meter og fribredde på mindst 0,5 meter, og hvor summen af højden og bredden er mindst 1,5 meter.
- Redningsåbningers underkant må ikke være mere end 2 meter over terræn udenfor og 1,2 meter over gulv indenfor.
- Redningsåbningen skal kunne betjenes let og uhindret uden brug af nøgle eller værktøj.
-
Flugtveje – lokaler over 150 kvm
Fra rum, der er større end 150 kvm, skal der være mindst 2 udgangsdøre, der fører til 2 af hinanden uafhængige flugtveje helt til terræn i det fri. Udgangsdørene skal være placeret i eller umiddelbart ved lokalets modstående ender.
-
Overnatninger med mere end 150 personer – fast vågen vagt
Ved mere end 150 overnattende skal der altid være en fast vågen vagt.
Opret meddelelse om midlertidig overnatning i Struer Kommune
Opret meddelse om midlertidig overnatning i Skive Kommune
Opret meddelse om midlertidig overnatning i Holstebro Kommune
Opret meddelse om midlertidig overnatning i Lemvig Kommune
Hvis ikke en overnatning kan afholdes efter gældende regler
Hvis ikke den midlertidige overnatning kan arrangeres i overensstemmelse med de gældende regler for midlertidig overnatning i visse bygninger, er der tale om en midlertidig anvendelsesændring af et byggeri og der må søges byggetilladelse i den respektive kommune. Der søges om byggetilladelse via www.bygogmiljoe.dk.
Spørgmål til midlertidig overnatning?
Spørgsmål til regler m.m. vedrørende midlertidig overnatning skal sendes til kommunens bygningsmyndighed. Nordvestjyllands Brandvæsen modtager meddelelser om midlertidig overnatning på vegne af kommune, men har ikke myndighed til at afklare tvivlsspørgsmål. Bygningsmyndighederne kan kontaktes på nedenstående mail:
Struer Kommune byggesagsbehandler@struer.dk
Skive Kommune tek@skivekommune.dk
Lemvig Kommune teknik@lemvig.dk
Holstebro Kommune tm@holstebro.dk
Ved problemer med skema til meddelelse af midlertidig overnatning her på siden, kontakt venligst Nordvestjyllands Brandvæsen post@nvjbrand.dk.